JEDNODUŠE ČERVENÁ! ŘEPA je prostě luxus!

26.7.2017

Proč červená řepa?

 

ČERVENÁ ŘEPA je luxusní potravina, které se spousta lidí vyhýbá. Někomu připadá moc přízemní neboli zemitá, jinému moc červená a nechutná....další se jí nemohou nabažit...

Do které skupiny patříte vy?

Než na ni začnete zase plivat,  přečtěte si nejdříve, čím vším vás může obohatit a co v sobě skrývá...

Co všechno červená řepa dokáže?

  1. Červená řepa reguluje krevní oběh, léčí ekzémy. Je vhodná při dietách, onemocněních jater i při žaludečních potížích.
  2. Obsahuje měď, zinek, jód, křemík a vitamín E. Tato směs se postará o vaše pevné , krásné nehty a vlasy i pružnou pokožku. Zregeneruje celý organismus a zpomalí stárnutí.
  3. Vláknina v řepě podpoří pravidelné vyprazdňování, což zbaví organismus toxických látek. Také sníží vstřebávání cholesterolu ve střevech, čímž následně sníží hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Draslík, hořčík a vápník zabrání překyselení organismu. Blahodárně působí při dně a zvýšené hladině kyseliny močové v krvi.
  5. Červená řepa účinkuje jako prevence rakoviny tlustého střeva. Usnadňuje také léčbu chřipky a nachlazení.
  6. Červenou řepu můžete vařit, péct i zavařovat. Vařte ji vcelku neloupanou, zůstane jí tak původní tmavě fialová barva a více živin.

 
Jak jí tedy jíst?

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Protože chuť samotné šťávy z řepy není nejpříjemnější, doporučuje se ji smíchat se šťávou z jiné zeleniny nebo osladit medem.

Na jemno nastrouhanou a syrovou červenoi řepu lze ochutit citronem a olejem, osolit a chutný salát je na světě! Kdo nevěří, ať to zkusí. Když raději řepu vařenou, doporučuje se dát ji alespoň hodinku. Pokud se pak za tepla ponoří do studené vody, dá se snadněji loupat. V tomto stavu je nejlépe stravitelná.

Taaak a ještě jednou stručně a jasně!  Řepa:

  • podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma

Mimochodem naše dva vyhlášené saláty z červené řepy jsou opravdu skvělé. Už jsme beze slov přesvědčili i její zaryté odpůrce... Vyzkoušejte saláty také. 

Jeden obědový POHANKOVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU A BALKÁNEM
Druhý svačinkový SALÁT S ČERVENÉ ŘEPY A ROZINKAMI

Těšíme se na vaši návštěvu v některém z našich bister :-)

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.

  

Zpět