Proč být vegan

9.1.2018

Veganství je ohleduplný životní styl, který chce být v souladu s přírodou a maximálně respektuje všechny živé tvory. Snaží se neničit životní prostředí, neznečišťovat ho a žít ekologicky. Podle světových lékařských studií, jenž byla v poslední době provedena řada, je veganství zdravý životní styl, který navíc při správně sestaveném jídelníčku může sloužit jako prevence mnoha civilizačních onemocnění.

Přechodem na veganskou stravu odlehčíte svému tělu, zhubnete, budete mít více energie, zdravější pleť a navíc budete chránit živé tvory. Stravování bez živočišných produktů také snižuje hladinu cukru v krvi, krevní tlak a cholesterol. Strava rostlinného původu také usnadňuje získávání prebiotik a probiotik, ty pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru. Vegani obecně také jí více ovoce a zeleniny, která obsahuje velké množství vlákniny, díky které budou Vaše střeva správně fungovat.

Není nutné pít kravské mléko pro to, abychom měly pevné kosti - kravské mléko obsahuje 110 mg vápníku na 100 g, což není mnoho. Spousta vápníku je v máku (1200 mg na 100g), v květáku (205 mg na 100g), brokolici (120 mg na 100g) a velké množství ho obsahují také ořechy a semínka (sezamová obsahují 670 mg na 100g).

Nedostatku bílkovin se také nemusíte obávat. Velké množství bílkovin obsahuje sója, fazole, hrách, čočka, cizrna, quinoa, ořechy obecně, semínka, pšenice, spirula, rýže. Mnohdy zde najdeme ještě více proteinu než v mase a rostliné bílkoviny jsou navíc pro tělo lépe stravitelné. 

Slavní vegané - podívejte se zde.

Výhody veganské stravy v bodech:
✔ Snížení tělesné hmotnosti
✔ Lepší trávení
✔ Zdravější srdce
✔ Zpomalení stárnutí
✔ Méně toxické tělo
✔ lepší pleť a pokožka
✔ Snížení rizika rakoviny, vysokého cholesterolu, cukrovky

Důležité ovšem je dbát na správnou skladbu jídla a vhodně kombinovat potraviny. Inspirovat se můžete obědy, saláty, sendviči, dezerty a dalšími produkty od MyKitchen. Vše totiž zpracováváme s ohledem na výživové hodnoty tak, aby byly naše pokrmy nutričně vyvážené a nic jim nechybělo.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej.

  

Zpět