Černý zázrak jménem MELASA

Melasa je sladidlo získávané lisovánímcukrové třtiny či řepy. Je to vlastně druhotný produkt, který vzniká po odebráním krystalků cukru a následným odstředěním. Svojí konzistencí je podobná sirupua má tmavě hnědou až černou barvu. Má typickou chuť i vůni, proto se Vám nemusí do úplně každého receptu hodit.

Melasa a zdraví

Melasa má v sobě obsaženo asi všechno, na co si vzpomenete. Od vápníku přes hořčík, fosfor, železo, draslík, sodík, zinek, měď, chróm, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy skupiny B (kyselinu listovou, kobalaminy, riboflavin, pyridoxol, nikotinamid, kyselinu pantotenovou), inositol, kyselinu fosforečnou. Obsahuje také důležité enzymy. Nejdůležitější poznatek je ten, že všechny tyto důležité látky obsahuje melasa ve vyvážené a pro lidský organismus velmi dobře vstřebatelné podobě.

Při pravidelné a dlouhodobější konzumaci melasy dochází k pročišťování lymfatického systému, který má zásadní vliv na ochranu lidského organismu před nemocemi. Melasa je také úžasným pomocníkem pro všechny sportovce, neboť zlepšuje funkci svalů. Je skvělým přírodním lékem v boji s artrózou. Dále příznivě působí na srdce, krvetvorbu a cévy.Harmonizujenervový systém a zklidňuje organismus. Povzbuzujeorganismus při dlouhodobém pracovním vytížení, stresu, chronické únavě a pocitech slabosti. Melasa také upravuje krevní tlak, léčí anemie (nedostatek železa), hojí záněty, otevřené bércové vředy, hemoroidy, trombózu, kožní neduhy – ekzémy a lupenku, mírní alergické projevy, astma, odstraňuje průjem i zácpu.

Melasa jako sladidlo

Dá se perfektně využít jako náhrada bílého cukrua všech jiných sladidel. Její obrovskou výhodou je totiž to, že ji můžete tepelně upravovat, aniž by ztratila své prospěšné látky!! Můžete ji tedy používat místo cukru do pečených bábovek, bublanin, koláčů, muffinů apod. Nenásilným způsobem si ji tak zařadíte do jídelníčku. Ale pozor! Má trochu specifickou chuť, která ne každému vyhovuje. To víte, nikdo není dokonalý.

Jednoduše řečeno, pokud ji začnete pravidelně užívat, bude blahodárně působit na celý Váš organismus. U nás ji najdete třeba v kakaovém dezertu s melasou.