ČERVENÁ ŘEPA je skvělý přítel pro Vaše TĚLO !

Proč červená řepa?

Protože je to je luxusní plodina, elixír pro naše tělo. Má milovníky, ale i odpůrce. Někomu totiž připadá moc přízemní neboli zemitá, tomu se dá ale správnou přípravou a dochucením zamezit! Jak? To se dozvíte v tomto článku 🙂

Přečtěte si, čím vším vás může řepa obohatit a proč je dobrá ji jíst.

Co všechno červená řepa dokáže?

  1. Červená řepa reguluje krevní oběh, léčí ekzémy. Je vhodná při dietách, onemocněních jater i při žaludečních potížích.
  2. Obsahuje měď, zinek, jód, křemík a vitamín E. Tato směs se postará o vaše pevné , krásné nehty a vlasy i pružnou pokožku. Zregeneruje celý organismus a zpomalí stárnutí.
  3. Vláknina v řepě podpoří pravidelné vyprazdňování, což zbaví organismus toxických látek. Také sníží vstřebávání cholesterolu ve střevech, čímž následně sníží hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Draslík, hořčík a vápník zabrání překyselení organismu. Blahodárně působí při dně a zvýšené hladině kyseliny močové v krvi.
  5. Červená řepa účinkuje jako prevence rakoviny tlustého střeva. Usnadňuje také léčbu chřipky a nachlazení.
  6. Červenou řepu můžete vařit, péct i zavařovat. Vařte ji vcelku neloupanou, zůstane jí tak původní tmavě fialová barva a více živin.

Jak tedy řepu jíst a jak ji nejlépe ochutit?

Červená řepa se dá konzumovat celá. Upravovat můžeme i mladé listy, ale nejčastěji zužitkováváme pouze bulvu, kterou je možné připravit na mnoho způsobů. Za syrova ji můžeme přidávat do zeleninových salátů, můžeme ji ale také konzervovat, péct nebo vařit.

Protože chuť samotné šťávy z řepy není nejpříjemnější, doporučuje se ji smíchat se šťávou z jiné zeleniny nebo osladit agávovým sirupem.

Vyzkoušejte třeba řepu upéct s kmínem a solí a přidat do rizota. Nebo si syrovou řepu nakrájejte na tenké plátky a každý plátek potřete dresingem z jednoho citronu, oleje, soli a česneku. Podávejte s rucolou a tofu. Pokud máte raději řepu vařenou, doporučuje se dát ji alespoň hodinku. Pokud se pak za tepla ponoří do studené vody, dá se snadněji loupat. V tomto stavu je nejlépe stravitelná.

Tak a ještě jednou stručně a jasně!  Řepa:

  • podporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu
  • podporuje činnost žaludku a žlučníku
  • odstraňuje z těla jedovaté látky
  • vytváří vazivové tkáně
  • zesiluje stěny cév
  • zlepšuje využití bílkovin
  • zajišťuje duševní pohodu
  • zpevňuje pokožku
  • napomáhá při alergiích
  • aktivuje tvorbu červených krvinek
  • má kladný vliv na revma

Mimochodem naše dva vyhlášené saláty z červené řepy jsou opravdu skvělé. Už jsme beze slov přesvědčili i její zaryté odpůrce. Vyzkoušejte saláty také.

Jeden obědový POHANKOVÝ SALÁT S ČERVENOU ŘEPOU
Druhý svačinkový SALÁT S ČERVENÉ ŘEPY A ROZINKAMI
Freshe, které si můžete nakombinovat podle sebe!

Těšíme se na vaši návštěvu v některém z našich bister 🙂