Kaki churma

Kaki churma a zdraví

Potřebujete doplnit vitamíny? Dejte si KAKI! Je výborným zdrojem vitamínu ACa přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Obsahuje vysoké množství vlákniny a kombinovaných fenolů, proto je výborným pomocníkem při dietách, onemocnění tepen, užívá se při prevenci sklerózy a jako lék na nemocná játra a ledviny. Najdeme v něm různé antioxidanty, ty jsou vhodné jako prevence rakoviny. Výtažky z této rostliny se používají ve farmaceutickém průmyslu, konkrétně je najdeme v lécích proti leukémii. Odvar z listů by měl snižovat tlak a srážlivost krve, obklady z tohoto odvaru jsou vhodné na podrážděnou pokožku nebo na hadí kousnutí.

Díky kaki si posílíme imunitua zlepšíme metabolismus, pomáhá zvládat stresové situace, odstraňuje nervozitu a únavu, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Toto jedinečné ovoce obsahuje také bílkoviny, uhlohydráty, aminokyseliny a pektin, ten podporuje fungování střev a pomáhá snižovat množství cholesterolu v krvi.

Kaki pochází z exotických krajin jihovýchodní Asie, do České republiky se dováží především z jihovýchodního Španělska. Výborné je v kombinaci se sojovým jogurtem nebo do ovocného salátu. Z kaki se dají dělat také freshe, marmelády a nebo je můžeme usušit. Dobrou chuť 🙂