My sladíme DATLEMI, a řekneme vám PROČ!

Proč v My Kitchen používáme hodně datle?

Datle totiž obsahují hodně cukrů a sacharidů (až 70 procent), složených z přírodních cukrů. Vody obsahují velmi málo (30 procent).  Vzácné jsou také díky kyselině pantotenové (B5) – stará se o naši psychickou a fyzickou kondici, dodává tělu energii a vitalitu a také podporuje soustředění.
Ovoce je bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo, vápník a esenciální aminokyselinu tryptofan. Ta se v mozku mění na nervový hormon serotonin, který zaručuje dlouhý a blahodárný spánek.

Tak ještě jednou a přehledně!:

  • Sacharidy, které obsahují, dodávají nervem a mozku energii a svěžest. Jejich konzument se tedy cítí „duševně čilý“.
  • Podporují koncentraci.
  • Stimulují spánek, pomáhají při usínání.
  • Spolehlivě zaženou hlad – druhů ovoce, které zasytí na dlouho, je méně. Do této skupiny spolu s ořechy patří i datle.
  • Na rozdíl od ostatních druhů ovoce lze datle dlouho skladovat. Neshnijí ani tak brzy nezčernají.
  • Jíst se mohou sušené nebo čerstvé. Z čerstvých se vykapává sladký sirup tzv. datlový med.
  • datlový cukr je zdravější než všechny ostatní druhy, včetně třtinového a navíc je i chutný.
  • Datle můžete „uzobávat“ samotné, hodí se však i do ovocných salátů, lze je pokrájet do müsli či pudinků. Chutný je i tvaroh oslazený datlí, dochucený sekanými oříšky. Děti je ocení namísto sladkostí.

Datle se starají o svěžest a soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při dlouhých bězích nebo turistických túrách. Jedná se o bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus

 

Zajímavost: 100 g datlí obsahuje přibližně 1100 KJ, kdežto cukr 1 670 KJ.

* Datle sice nedávají křídla, ale povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein nebo kofein

V některých našich dezertech ale vůbec nepoznáte, že obsahují datle. Mají totiž schopnost měnit svoji chuť ve spojení s výraznější ingrediencí. Takže i velicí odpůrci datlí si naše dezerty s klidem mohou dát 🙂

V jakých dezertech najdete mandle?

  Mocca dezert
  Raw donut
  Mini Snickers
  Ořechový rawhlíček
  Raw mrkvový dort
  Hraběnčiny řezy
  Mini cheescake
  Arašídový řez
  Makovo-citrónový cheesecake
  Borůvkový cheesecake
  Raw perník

Dobrou chuť!