Proč naše výživová poradkyně doporučuje jíst cizrnu?

Cizrna je jedna z nejzdravějších luštěnin, která je vhodná pro všechny věkové kategorie. Pozitivní účinky cizrny ocení i celiaci a těhotné žen. Je skvělým pomocníkem při dietě, obsahuje totiž jen minimální množství tuku. Velkou výhodou cizrny je, že nenadýmá! Je chutná, zdravá a její příprava je zcela jednoduchá.

Co obsahuje cizrna?

Cizrna obsahuje vodu, bílkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, draslík, vápník, hořčík, zinek, fosfor, sodík, železo, měď, mangan, selen, vitamíny A, B, C, E, K, kyselina listovou, kyselinu pantotenovou, omega3 a Omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten.

Pozitivní účinky cizrny na zdraví

  • Zvyšuje obranyschopnost
  • Pročišťuje tělo, zlepšuje trávení
  • Zlepšuje vyprazdňování
  • Podporuje metabolismus
  • Pomáhá při žaludečních potížích
  • Prevence proti osteoporóze
  • Prevence proti rakovině
  • Prevence proti kardiovaskulárním chorobám
  • Snižuje vysoký cholesterol v krvi
  • Normalizuje hladinu cukru v krvi
  • Zlepšuje příznaky kožních onemocnění
  • Podporuje růst zdravých kostí, nehtů a zubů
  • Podporuje dobrý zrak

Cizrna je ideální potravina při mnohých dietách – bezlepková, diabetická, dieta s omezením kuchyňské soli, nízkokalorická, bezcholesterolová, dieta s vysokým obsahem vlákniny. Cizrna nebo-li římský hrách nebo také španělská fazole… ale toto pojmenování není mezi lidmi až tak známé. Římským hrachem nazývají cizrnu proto, že svým tvarem připomíná zmíněnou potravinu, ledaže má větší rozměr a ještě k tomu je oblíbenou pochoutkou Italů. Nespornou výhodou je, že je nejsnáze stravitelnou luštěninou a zároveň i nenafukuje, což je nepříjemný efekt, který s sebou přinášejí příbuzné rostlinné produkty, a proto je lidé často odmítají.

Je bohatým zdrojem bílkovin, i proto se ji doporučuje konzumovat alespoň jedenkrát týdně. Často ji jedí vegetariáni a vegani, protože jim nahrazuje masový podíl ve stravě. Má jemnou oříškovou chuť a proto cizrnu mají rády i děti. Dokonce se dá připravovat i na sladko nebo jako zdravější slaná smažená či pečená pochoutka místo chipsů. Cizrna má v sobě přirozeně hodně vlákniny a obsahuje velmi mnoho železa, díky čemuž dokáže už jeden pokrm z něj pokrýt téměř celou denní dávku, kterou potřebujeme dostat do těla. Obrovskou výhodou také je, že vařením a ani konzervováním neztrácí téměř nic ze svých účinných složek, což se u jiných druzích potravin nestává.

Obsahuje vysoký podíl vápníku, takže se doporučuje pro ženy jako prevence před osteoporózou. Konzumovat by cizrnu měli i těhotné ženy, protože v sobě ukrývá i značný podíl kyseliny listové. Vynechat by ji neměly ani děti, kterým tak poskytnete široké spektrum účinných pomocníků, které byste jinak museli skládat z více potravin. A abych nevynechala ani muže, přidejme ještě jednu vlastnost, jejíž věří zejména pánové na dálném východě. Ti nedají na cizrnu dopustit kvůli údajným afrodiziakálním účinkům. Působí i jako prevence při onkologických onemocněních a také je vhodná při srdečně-cévních problémech.

Další účinnou vlastností cizrny je jeho vliv na snižování cholesterolu. Tytéž látky ovlivňují i naši hladinu cukru v krvi a doporučuje se ho proto konzumovat i při cukrovce. Zároveň vám pomůže i při zácpě, protože obsahuje hodně vlákniny. Je také výborným antioxidantem. Konzumovat byste cizrnu měli i při problémech s nízkou imunitou. Působí preventivně při žaludečních potížích. Má také vysoký podíl sacharidů. Využívá se i při léčení aterosklerózy. Její použití je opravdu širokospektrální. Určitě bychom ji tedy neměli podceňovat a začít konzumovat co nejčastěji. A nebo si vybrat v našem jídelníčku, kde cizrně dáváme v našich jídlech velký prostor!

MyKitchen si výhody cizrny a její blahodárný efekt dobře uvědomuje, proto je často součástí našich obědových menu a máme ji také v naší stálé denní nabídce.

Cizrnový salát
Cizrnová pomazánka s curry pastou
Cizrnová pomazánka s kouřovou paprikou
Pomazánka z cirzny je také v našich plněných chlebových plackách
Náplň do pohankové palačinky je z cizrny
V bůlce k našemu veggie burgeru je také cizrna

Přijďte ochutnat a napište nám, kde Vám cizrna nejvíce chutnala 🙂