Proč výživová poradkyně Andrea Musilová doporučuje čočku

Tyto drobná kulatá kolečka, která jsou plné výživných látek v sobě skrývají malé tajemství. Čočka, luštěnina plná energie, která nás často zachrání, pokud potřebujeme navařit vydatné, syté a levné jídlo. Odkud se vlastně vzala?

Umíte si dnes představit, že byste zaplatili za nákup čočkou? Tak tomu totiž bylo kdysi. Čočka je známá již několik století a několik zdrojů tvrdí, že pochází ze Středního východu, kde sloužila jako výměnné platidlo při obchodování. První recept na čočkový pokrm se našel v Římě již ve 4. století p.n.l.

Přesto, že tuto luštěninu nahradily peníze, hodnotu čočky není třeba podceňovat. Skrývá v sobě bohatství, i když odlišného charakteru. Čočka má významný obsah esenciálních aminokyselin. Proto se často považuje za ideální náhradu masa. Zasytí vás a poskytne vám dostatek energie. Může za to komplex sacharidů, které zabezpečují plynulý přísun glukózy do krve a buněk. Organismus si tak udržuje během několika hodin rovnoměrnou hladinu cukru a glukózy. Tato hladina představuje velký význam pro činnost našeho mozku a nervů.

Čočka je také skvělý zdroj železa, vápníku a draslíku. A dobrá zpráva pro ty z nás,kteří hubneme, tato luštěnina pomáhat bojovat s odbouráváním podkožního tuku.

Kromě zmíněných výživných látek vědci odhalili i další prospěšné účinky čočkových „dukátů“. Drobná luštěnina prý skrývá v sobě množství vysoce aktivních látek a minerálů (zejména zinek), které posilují činnost nervů, mozku a ledvin. Zajišťuje vitalitu a duševní rovnováhu.

Čočka tedy zahání únavu a zvyšuje vaši výkonnost!

Kromě nejznámější hnědé odrůdy existují dva druhy – zelená a červená. Zelená odrůda čočky pochází z Francie a je chuťově nejvýraznější. Má pikantní chuť s nádechem oříšků. Červená odrůda této luštěniny je považována za jednu z nejsladších i nejchutnějších a představuje základní přísadu indické či turecké kuchyně.