Recept na domácí Seitan

Sue-itan od MyKitchen je opravdu skvělý. Ne, nemáme to špatně napsané, náš seitan totiž vyrábí skvělá kuchařka Sue, po které jsme ho přejmenovali na Sue-itan :). V MyKitchen dáváme tento proteinový vegan zázrak do našich panin, tortill, salátů a někdy i denních menu.

RECEPT na domáci seitan
Sue-itan od MyKitchen je opravdu skvělý. Ne, nemáme to špatně napsané, náš seitan totiž vyrábí skvělá kuchařka Sue, po které jsme ho přejmenovali na Sue-itan 🙂

Chtěli byste si ho taky doma vyrobit? Není problém, tady od nás máte recept:
Suroviny:
1 kg hladké mouky
0,5 l vody
mrkev, cibule, celer, řapíkatý celer, petržel
mořská sůl
nové koření, pepř, (bobkový list), římský kmín
libeček, pažitka, petrželová nať

Postup:
1.) V míse smíchejte kilogram hladké mouky s půl litrem vody. Podle toho, na co budete chtít seitan následně použít, přimíchejte sůl, koření, sojovou omáčku a vypracujte těsto, které nechejte asi hodinu odpočinout pod utěrkou.

2.) Po první fázi nastává hlavní část – vymývání škrobu. Vypracované těsto vložte do větší nádoby a zalijte ho vodou a opatrným hnětením se snažte vyplavit škrob. Jakmile je voda bílá, odlijte ji pryč a zalijte znovu čistou. Tento postup opakujte asi 3x, dokud voda při hnětení nezůstane čistá. Těsto mezitím zmenší svůj objem.

3.) Zůstane Vám čistý pšeničný lepek. Tuto hmotu následně povařte asi 45 minut se zeleninou, bylinkami, kořením, mořskou solí, čímž hmota opět nabude na objemu. Vody přidejte jen tolik, aby bylo vše ponořené – aby byl vývar silný. Seitan uchovávejte v lednici, kde nám vydrží i několik dní.

Dobrou chuť! 🙂