Všemocný koriandr

Koriandr je mocná bylina, která kromě svých úžasných aromatických vlastností, má i mnoho pro zdraví užitečných látek. To už dávno ví třeba ve Vietnamu, kde tuto bylinu hojně používají do svých jídel.

Koriandr a zdraví

V koriandru najdeme antioxidanty, vitamíny A, C, B, vápník, sodík, fosfor a draslík. Lístky této léčivky mají protizánětlivé vlastnosti a také mohou působit jako lehké analgetikum. Koriandr příznivě ovlivňuje žaludeční činnost a pomáhá s při potížích s trávením. Dokáže také léčit střevní a žaludeční problémy. Působí močopudně a dokáže snižovat horečku, čímž se stává úžasným pomocníkem v období chřipek.

Koriandr je skvělá bylina pro boj s bakteriemi a viry – všechny je spolehlivě zlikviduje. Skvěle Vám osvěží dech a dokáže úžasně vyléčit afty. Látky v koriandru obsažené jsou součástí léků bojujících proti alergiím, ekzémům a různým mykózám. Extrakt z této rostliny má blahodárné účinky na pokožku a díky tomu se využívá i v kosmetice. Je to také pradávný lék proti anémii a doporučuje se na nespavost.

Koriandr je v dnešní době vyhledáván zejména jako přírodní prostředek proti rakovině, to ví i Denisa z Foodtherapy, která koriandr zejména z tohoto důvodu hojně využívá ve svých receptech. Podporuje imunitní systém, což je u karcinogenních onemocnění velmi žádoucí.

Pozor! Abychom tělu dopřáli všechny zmíněné pozitiva z koriandru, je třeba ho přidávat do jídel těsně před koncem varu – aby si zanechal svoji RAW podobu. Nejenže tím zachováme nejvíce léčivých sil této byliny, ale také dá pokrmu výrazně silnější aroma, než kdybychom ji dlouho vařili.

Koriandr v MyKitchen

Naše kuchařky jsou tak trochu přírodní léčitelky a dobře znají zázračné účinky koriandru. Často ho přidávají do našich obědových menu a do polévek – podívat se můžete zde. Koriandr u nás najdete také v chilli pomazánce, v chlebové placce s uzeným tofu i v cizrnovém salátu ♥